Repeterende of herhaalde bewegingen kunnen lichamelijk belastend zijn.  Het gaat dan om zowel grote als kleine bewegingen. Hoelang men achtereen de herhaalde beweging maakt en met hoeveel kracht spelen een rol. Er zijn enkele factoren die men kan beïnvloeden om te zorgen dat de lichamelijke belasting beperkt wordt.

Repeterende bewegingen zijn werkzaamheden die achter elkaar worden herhaald en die aanleiding kunnen geven tot klachten in het bovenlichaam tussen de nek en vingers. In de carrosseriebranche werd al eerder aangegeven dat medewerkers blootgesteld worden aan repeterende bewegingen.

Als richtlijn worden bewegingen alleen repeterend genoemd als zij gedurende minimaal 2 uur per dag of minimaal 1 uur achter elkaar worden uitgevoerd. De repeterende bewegingen hoeven hierbij niet identiek te zijn, maar kunnen ook soortgelijk zijn; het gaat om de uiteindelijke belasting van de spiergroepen van het lichaam.

Voor de bepaling van de mate van risico's is een aantal factoren van belang. Meest belangrijke factoren zijn de werkhouding waarin men staat, opgeheven armen/schouders, ver reiken en trillend gereedschap. Ook bij de voeten en benen kunnen repeterende bewegingen risico's een rol spelen, bijvoorbeeld als er gebruik gemaakt wordt van voetpedalen.

Voorbeelden van repeterende bewegingen in de branche zijn: schuren, spuiten, autowassen, stofzuigen. Met name autoschadeherstellers en spuiters, maar ook anderen hebben hier mee te maken.

Regelmatig minimaal 2 uur per dag of minimaal 1 uur achter elkaar repeterende bewegingen uitvoeren kan leiden tot overbelasting van hand- en arm- en nekspieren. Lichamelijke belasting als gevolg van repeterende bewegingen vraagt daarom om een actieve aanpak binnen het bedrijf.